To οικοσύστημα των start-up εταιρειών αποτελείται από ιδιωτικούς και δημόσιους οργανισμούς που βοηθούν την ενίσχυση και χρηματοδότησή τους με στόχο την καινοτομία στις επιστήμες, την οικονομία και την ψυχαγωγία.
Ο βασικός φορέας χρηματοδότησης της επιχειρηματικής έρευνας και οικονομικής στήριξης για την ανάπτυξη των νεοϊδρυόμενων εταιρειών διεθνούς εμβέλειας είναι το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ).
Το ΙδΕΚ, που χρηματοδοτείται από κοινού από την κυπριακή κυβέρνηση και τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., προσφέρει σχέδια (βάσει κριτηρίων επιλεξιμότητας και ποιότητας) για χρηματοδότηση των νεοϊδρυόμενων εταιρειών για έρευνα και αρχική ανάπτυξη. Οι επιδοτήσεις αυτές καλύπτουν μέχρι και το 85% του επενδυθέντος κεφαλαίου.
Η κυβέρνηση της Κύπρου προσφέρει πληθώρα σχεδίων χρηματοδότησης προς στήριξη των start-up επιχειρήσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.
Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ)
Οι δύο βασικοί πυλώνες των δραστηριοτήτων του ΙδΕΚ είναι οι ακόλουθοι:
α) Η ανάπτυξη και διαχείριση προγραμμάτων εθνικής έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας στην Κύπρο.
β) Η προώθηση κυπριακών οργανώσεων έρευνας, επιχειρήσεων και ερευνητών σε ευρωπαϊκά και άλλα διεθνή προγράμματα έρευνας και καινοτομίας.
Το ΙδΕΚ διοργανώνει δραστηριότητες κατάρτισης και ευαισθητοποίησης, εκπροσωπεί την Κύπρο σε ευρωπαϊκές και άλλες επιτροπές έρευνας και καινοτομίας, ομάδες εργασίας, δίκτυα και πρωτοβουλίες. Εφαρμόζει μελέτες και υποβάλλει προτάσεις στις αρμόδιες αρχές για περαιτέρω ανάπτυξη πρωτοβουλιών έρευνας και ανάπτυξης.
Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας
Η Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας (μέρος του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) αναλαμβάνει τη διαχείριση και διανομή χρηματοδότησης βάσει μίας σειράς χρηματοδοτικών προγραμμάτων. Στο πρόσφατο έργο της συγκαταλέγονται τα ακόλουθα:
α. Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ΜΜΕ στον κατασκευαστικό τομέα και άλλες εξειδικευμένες οικονομικές δραστηριότητες
β. Γυναικεία επιχειρηματικότητα
γ. Νεανική επιχειρηματικότητα
δ. Κατασκευή/μάρκετινγκ/ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων ε. Ενθάρρυνση της επενδυτικής δραστηριότητας και ενίσχυση της οινοβιομηχανίας
στ. Ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας
Οι επιχειρηματίες μπορούν να αποταθούν στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, που διαχειρίζεται και προσφέρει επιδοτήσεις στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο, κυρίως όσες έχουν τη δυνατότητα διείσδυσης σε μεγάλες διεθνείς αγορές ή τομείς, λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω των κυπριακών τραπεζών.
Για να αποκτήσετε δάνειο, θα πρέπει να παρέχετε ασφάλεια υπό μορφή ρευστών ή μη περιουσιακών στοιχείων και να είστε σε θέση να χρηματοδοτήσετε μερικώς το έργο σας.
Για να αποκτήσετε χρηματοδότηση μέσω δανεισμού στην Κύπρο, πρέπει να παρουσιάσετε σε τραπεζικό ίδρυμα το αναλυτικό επιχειρηματικό σας σχέδιο, τη δυνατότητα στρατηγικής και ανάπτυξης, καθώς και να αποδείξετε το προβλεπόμενο εισόδημα της επιχείρησής σας.
Μέτοχοι που μπορούν να αποδείξουν την πείρα τους σε τοπικό ή διεθνές επίπεδο θεωρείται ότι έχουν πλεονέκτημα εμπιστοσύνης.
Η Κύπρος διαθέτει ένα σχετικά απλό και διαφανές φορολογικό σύστημα με ένα από τα χαμηλότερα εταιρικά φορολογικά ποσοστά στην Ε.Ε., και πολλαπλές απαλλαγές για εταιρείες και φυσικά πρόσωπα. Λόγω της πληθώρας παροχών σε μόνιμους και μη κάτοικους, το κυπριακό φορολογικό σύστημα προσφέρει ένα φιλόξενο επιχειρηματικό περιβάλλον για εταιρείες οποιουδήποτε μεγέθους ή δομής.
Ορισμένα βασικά στοιχεία του κυπριακού φορολογικού συστήματος:
Tο Υπουργείο Οικονομικών εισήγαγε σημαντικά φορολογικά κίνητρα για φυσικά πρόσωπα που δεσμεύουν πόρους σε επιλέξιμες νεοφυείς επιχειρήσεις και έργα εγκεκριμένα ως «Καινοτόμες Επιχειρήσεις». Για σκοπούς διευκόλυνσης των επενδυτών, το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής – η αρμόδια αρχή για την έγκριση και την πιστοποίηση τέτοιων επιχειρήσεων – κατάρτισε κατάλογο “Πιστοποιημένων Καινοτόμων Επιχειρήσεων” για τον προσδιορισμό αυτών των επενδυτικών στόχων στην Κύπρο.